ספט' 12 2009
טום קאא, מרק קוקוס ולמון גראס
טום קאא הוא אחד ממרקי הדגל של המטבח התאי. אפשר להכין אותו עם פירות ים, דגים או חזיר, אבל הכי טעים והכי מקובל להכין אותו עם עוף. בכל מקרה, תמיד יהיו בו חלב קוקוס, גלנגל, למון גראס ופטריות. כמו רוב המאכלים התאיים, השם מרמז על התוכן. טום = מבושל, קאא = גלנגל. בישראל עדיין לא מגדלים גלנגל טרי, אבל בחנויות למוצרים מהמזרח אפשר לקנות שורש מיובש פרוס ולשלב אותו עם ג'ינג'ר טרי, או פשוט להסתפק בג'ינג'ר.
את התוספת הבשרית (או הדגית) מומלץ לבחור לפי הטריות. אם יש לכם במקרר דג קפוא ועוף טרי, לכו על העוף. טום קאא הוא מרק די דליל ומתובל בפראות, שלא נועד להיאכל לבדו אלא לצד אורז לבן ומנות נוספות. ניסיון לשמור על דפוסי אכילה מערביים (כלומר לאכול את המרק כפתיח לארוחה ובלי אורז) עלול להתבטא בצרבת, לאור כמויות מיץ הלימון והצ'ילי שהוא מכיל.
החומרים ל-4 מנות:
- 2 עגבניות קטנות
- 4-5 שאלוטס או 2 בצלים סגולים קטנים
- 2-3 גבעולי למון גראס, החלק הלבן בלבד
- רבע כוס ג'ינג'ר טרי מקולף
- רבע כוס גלנגל מיובש
- 1 כוס פטריות טריות (פטריות יער או שמפיניון)
- 3-4 טיפות שמן ארומטי מקפיר ליים או 5-6 עלי קפיר ליים מיובשים
- 2-6 פלפלי צ'ילי טריים (לפי הגודל, החריפות והטעם האישי)
- 200 גרם חזה עוף/דג/חזיר/פירות ים
- 3 כוסות חלב קוקוס
- 2 כוסות ציר או מים
- 1 כפית מלח
- 1-3 כפות רוטב דגים
- רבע (או יותר) כוס מיץ לימון
- 2-3 כפות סוכר
- 3 כפות עלי כוסברה לקישוט
ההכנה:
חוצים את השאלוטס (או הבצל) והעגבניות לחצי ופורסים לאורך.
חובטים (במערוך, למשל) על גבעולי הלמון גראס והצ'ילי כדי לשחרר מהם את השמנים הארומטיים.
פורסים לפרוסות אלכסוניות באורך כ-5 ס"מ.
חותכים את הג'ינג'ר לפרוסות דקות.
חותכים את הפטריות לחצאים או רבעים (אם הן גדולות)
אם משתמשים בעלי קפיר ליים מיובשים, קורעים אותם לחצאים. אם משתמשים בשמן, מוסיפים אותו רק בסוף הבישול.
חותכים את העוף/דג/חזיר לחתיכות בגודל ביס.
אם משתמשים בקלמארי, חותכים לפרוסות בעובי 2 ס"מ. אם משתמשים בשרימפס משאירים אותם שלמים, אפשר עם הזנב.
מחממים בסיר את חלב הקוקוס על אש גבוהה.
לאחר הרתיחה מוסיפים את העוף/הדגים/פירות הים ומערבבים עד שהם מחליפים צבע והמרק רותח שוב (כחצי דקה).
מוסיפים את ציר העוף (או המים) ומרתיחים שוב.
מוסיפים את הלמון גראס, הג'ינג'ר, הגלנגל, עלי הקפיר ליים, הצ'ילי, המלח, רוטב הדגים והסוכר.
מחכים 2-3 דקות ומוסיפים את הפטריות, העגבניות והבצלים.
מכבים את האש ומוסיפים את מיץ הלימון. טועמים ומתקנים תיבול (אפשר להוסיף לימון, סוכר, רוטב דגים או מלח).
מטפטפים 4 טיפות שמן ארומטי מקפיר ליים לכפית, ומערבבים היטב עם המרק.
מעבירים לכלי הגשה, מקשטים בעלי כוסברה ומגישים עם אורז לבן.
את הג'ינג'ר, הגלנגל, הקפיר ליים והלמון גראס לא אוכלים. הם שם רק בשביל הניחוח והסועדים משאירים אותם בצלחת.





מי שלא טעם טום קא אוטנטי לא טעם מרק מימיו – לדעתי עד כדי כך.
אחת המנות האהובות עלי .
ברשימת החומרים שכחת לציין את ציר העוף ואת הכמות….נראה לי.
תודה.
ענת – תודה על התיקון. לא בדיוק שכחתי: ברשימת החומרים כתבתי 2 כוסות מים, ובהוראות ההכנה התייחסתי אליהם כאל ציר. בתכלס ציר זה נחמד אבל לא הכרחי. גם מים זה בסדר גמור.
ניסיתי, טעים! גרסא מצויינת למתכון הקלאסי!