מאי 30 2023
ניוזלטר טבעוני מס' 5, מאי 2023
ברוכים הבאים לניוזלטר הטבעוני מס' 5, שמסכם את חודש מאי. אם עוד לא נרשמתם לקבלת הניוזלטר במייל, או אם יש לכם חברים שעשויים להתעניין, כאן אפשר להירשם. החודש תמצאו פה מתכון חדש למנה שהיא ארוחה שלמה, היכרות עם חומר גלם ורוד ומותסס, מחשבות על תוצאות הבחירות בתאילנד ומשמעותן ללגליזציה של הקנביס, המלצה על מי קוקוס שיסדרו לכם את המינרלים בגוף ועוד.
סֻוקי תָאי – סוד הרוטב הוורוד
רובנו מכירים את המאכל שנקרא סֻוקִיָאקֹי מהמטבח היפני -שם מדובר ב-Hot pot – מחבת עמוקה שבה מבעבע ציר שמכיל רוטב סויה, שמן שומשום, סוכר, מירין (יין בישול יפני מתקתק) או סאקה, ובו מבשלים ירקות, טופו ואטריות. בתאילנד לקחו את המתכון הזה, קיצרו לו את השם לסֻוקִי והפכו אותו למאכל עם טעם ומראה שונים מאוד מהמקור.
בתאילנד מכינים שלושה סוגים של סוקיאקי: סוקי נָאם (מרק), סוקי הֶאנג (יבש) וסוקי הוֹט פֹוט – ששיטת הבישול שלו דומה לזו של הסוקיאקי היפני.
העליתי לבלוג מתכון לסוקי יבש – ארוחה שלמה שהיא גם בריאה וגם טעימה מאוד.
זוהי מנה מוקפצת שמתובלת ברוטב מיוחד, המכיל שומשום ושמן שומשום, צ'ילי, שום ומרכיב ייחודי שנקרא טופו אדום מותסס (ראו בהמשך). אחד האפקטים הנחמדים של הטופו המותסס ברוטב של הסוקי התאילנדי הוא שבתחילת הביס הטעם קצת תפל, אבל ככל שלועסים הטעמים מתחילים לדגדג את בלוטות הטעם ומגוון השכבות העשיר של הרוטב מתגלה ועושה חשק לעוד.
המרכיב הסודי: טופו מותסס אדום
מקורו של הטופו המותסס האדום (Fermented red bean curd) הוא במטבח הסיני וצבעו אדום עמוק. הטופו הזה נקרא בתאילנד טופו יִי והוא מותסס בעזרת עובש שמתפתח על אורז וצובע אותו באדום. נוזל הכבישה, שגם בו משתמשים לבישול, עשוי להכיל גם יין אורז, סוכר, צ'ילי וחומץ.
הטופו המותסס נקרא לפעמים "גבינה סינית” והאֻומָמי שלו מושווה לזה של גבינה כחולה. לי הטעם והריח הזכירו פחם, אז בשימוש הראשון כדאי להיות מאופקים עם כמויות הטופו ונוזל הכבישה שלו.
בספרות הסינית העתיקה ממליצים על טופו מותסס לאנשים שקשה להם לעכל את הטופו הרגיל. מומחים לרפואה סינית מאמינים שההתססה הופכת את החלבון לקל יותר לעיכול ומעשירה אותו בוויטמינים שנספגים בגוף ביתר קלות, בהשוואה לטופו רגיל.
הדרך הקצרה מהמזרח עד באר שבע
חיפשתי את הטופו המותסס בחנויות אונליין בישראל ומצאתי אותו בחנות בשם טא-יו, שנמצאת בבאר שבע אבל עושה משלוחים לכל הארץ. לא קניתי שם אף פעם אז אני לא יכולה להמליץ מניסיון אישי, אבל המבחר בחנות הזאת די מהמם ויש להם טופו אדום מותסס ב-18 שקל לצנצנת שמכילה 340 גרם ותספיק לכם להרבה מאוד סוקי. הטופו הזה מיוצר בסין ואמנם אני תמיד ממליצה להשתמש רק בתוצרת תאילנד לאוכל תאילנדי, אבל במקרה הזה זאת לא בעיה כי גם בתאילנד משתמשים בטופו מותסס סיני או בחיקוי תאילנדי שלו. ייתכן שתוכלו למצוא את המוצר בחנויות נוספות. אם מצאתם אשמח לשמוע.
ברביקיו סיני עם כרובית / בטטות
צָ'אר סִי יֻו הוא מאכל סיני אייקוני שגרסאות שלו אפשר למצוא ברוב המדינות בשכונה של סין: תאילנד, וייטנאם, קוריאה ועוד. זוהי מנה בשרית עם טעמי ברביקיו, אבל נראה שאפשר להכין לה גם גרסאות טבעוניות מוצלחות מאוד. כותבת ספרי הבישול האמריקאית ממוצא וייטנאמי אנדריאה נגויאן כתבה מתכון לכרובית צ'אר סי יו וסטיבן רייצ'לן כתב מתכון לבטטות בתנור. שניהם נראים מפתים מאוד ושווים ניסיון. רק השמיטו את רוטב הצדפות מהמתכון של רייצ'לן ואתם מסודרים. שני המתכונים מתפרסמים בבלוג המוצלח של קרולין ג'אנג, כותבת שזכתה בפרסים רבים, כולל פרס ג'יימס בירד לכתיבה על מסעדות ושפים.
יש עתיד לוויד?
בחודש שעבר כתבתי כאן על הבחירות שעמדו להתרחש ב-14 במאי. התוצאות – ניצחון גדול למפלגה הליברלית Move Forward, ניצחון קטן יותר למפלגה השמרנית Pheu Thai, שציפתה לקחת את הבחירות בהליכה, והפסד ענקי למפלגות של ראש הממשלה וסגנו, שתפסו את השלטון אחרי שהנהיגו את ההפיכה הצבאית של 2014. אבל לא כדאי להיות נאיביים ואין טעם לכתוב תחזיות כי ממש לא ברור מי ירכיב את הממשלה הבאה (ראש הממשלה ייבחר על ידי הסנאט, שמורכב מחברי החונטה הצבאית, רק באוגוסט).
דבר אחד ברור: הבוחרים העבירו מסר חד משמעי לגנרלים שבשלטון: איננו מעוניינים בכם יותר. לי, כאורחת במדינה, יותר נעים לחיות במקום שבו אנשים מרגישים כך.
בכל הקשור ללגליזציית הקנביס, יש לחצים גדולים להחזיר את הגלגל לאחור ולהכניס את הצמח בחזרה לרשימת החומרים הלא חוקיים. לרוב הפוליטיקאים קל לוותר על הלגליזציה כי תאילנד מעולם לא היתה באמת בשלה לצעד כזה. זו היתה יוזמה של מפלגה אחת קטנה יחסית (Bhumjaithai), שהיתה לשון מאזניים בבחירות הקודמות וכך הצליחה לסחוט את המהלך מהשותפים בקואליציה. לצערי, אנשים פה אוהבים יותר ספידים ואלכוהול וזה מתבטא היטב במספר תאונות הדרכים. גם העובדה שרבים ציפו להכנסות אדירות ממכירת קנביס והתאכזבו לא מגדילה את סיכויי הלגליזציה לשרוד. אבל נחכה ונראה, כי אין לנו ברירה אחרת.
בצל ירוק פלילי
וייטנם עושה רושם של מדינה בתהליך מהיר של השתפרות אבל יש לא מעט דברים שנשארים דפוקים לגמרי. בֻּוי טֻואָן לָאם (39), פעיל חברתי וייטנאמי בעל דוכן אטריות בעיר דאנאנג, נשפט לחמש וחצי שנות מאסר בגלל "תעמולה נגד המדינה". הוא נעצר אחרי שפירסם סרטון שבו פיזר בצל ירוק מעל המרקים שלו בחיקוי של השף הטורקי המפונפן סולט ביי (ששמו האמיתי הוא Nusret Gökçe). הסרטון הופץ כמה ימים אחרי ששר וייטנאמי צולם אוכל במסעדתו הלונדונית של השף סטייק מצופה עלי זהב ב-2,000 דולר, שהם יותר ממשכורתו החודשית. השר, שמכהן בממשלה הקומוניסטית של וייטנאם, הגיע למסעדה אחרי ביקור בקברו של קארל מרקס.
מי קוקוס – השלמת מינרלים מושלמת
לפני כמה שנים התחלתי לסבול מהתכווצויות שרירים ברגליים בזמן השינה – תופעה נפוצה למדי שיכולה להפוך את שנתכם לסיוט. אחת הדרכים המקובלות לטיפול היא באמצעות ויטמינים ומינרלים, בעיקר מגנזיום ואשלגן. אני לא אוהבת להשלים חוסרים תזונתיים בעזרת כדורים או אבקות ומעדיפה לעשות זאת עם המזון שאני אוכלת, אז התחלתי לשתות מי קוקוס באופן יומיומי בניסיון לפתור את הבעיה. מי קוקוס הם המים הצלולים שבתוך אגוז הקוקוס – לא ה"חלב". הם מכילים מינרלים כמו אשלגן ומגנזיום, שעוזרים גם במצבי הנגאובר או התייבשות. בתאילנד כמעט לא משתמשים במי הקוקוס לבישול. הם הכי טעימים כשהם קרים מאוד.
כעבור יומיים-שלושה של שתיית המים התופעה המעצבנת נעלמה לגמרי, והיא חוזרת רק אם אני מתרשלת בשתייה.
לאחרונה קיבלתי המלצה מגֻולי, האסיסטנט המעולה בסדנאות הבישול שלי בישראל בשנתיים האחרונות, על מי קוקוס שנקראים IF, המיובאים לישראל מתאילנד. הם אינם מכילים חומרים משמרים, רק 100% מי קוקוס צלולים (בלי חתיכות קוקוס בתוכם) והוא אומר שהם מאוד טעימים. יש בישראל מותגים תאילנדיים נוספים, אבל לפני הקנייה כדאי לוודא שאין בהם חומרים משמרים או סוכר. טיפ חשוב בעניין הטעם: מי קוקוס הרבה יותר טעימים כשהם קרים כקרח.
זה הכל להפעם, להתראות בניוזלטר הטבעוני של חודש יוני.
תגובות