נובמבר 30 2023

ניוזלטר טבעוני מס' 11, נובמבר 2023 כתבות

מדור: כתבות

בניוזלטר הטבעוני לסיכום נובמבר תמצאו שני מתכונים טבעוניים ואחד צמחוני, דיווח מסצינת הקפה בצ’יאנג מאי ובטראט, חידושים בתחום חומרי הגלם בישראל והצעה לביקור במנזר קצת אחר, שיש לו מרכז אוכל טבעוני-אורגני בבנגקוק. אפשר ומומלץ להירשם לניוזלטר ולקבל אותו במייל.

משהו טוב קרה בישראל

בשנה האחרונה קרה משהו מצוין בישראל: סוף סוף אפשר להשיג בה עלי קפיר ליים טריים, שהם מרכיב הכרחי באוכל תאי. עד כה נאסר לגדל את העץ בישראל מחשש שידביק עצי הדר מקומיים במחלות, אבל בשנים האחרונות הושקעו מאמצים של מומחי חקלאות בישראל לפתח שתילי קפיר ליים נקיים ממחלות. בימים אלה אפשר לקנות עצי קפיר ליים במשתלות ברחבי הארץ (למשל כאן) ואני ממליצה לכל מי שרוצה לחוות את הטעם הנפלא הזה לקנות עץ. אפשר לגדל אותו גם בעציץ במרפסת.

קפיר ליים

קפיר ליים

אם אתם לא מעוניינים בעץ שלם, ב"כרמלה" אפשר לקנות 10 גרם עלים טריים ב-13.90 שקל וב"עלה אונליין" מוכרים 50 גרם בכ-22 שקל. לעלים הטריים יש טעם חזק ובדרך כלל מספיקים 5-6 עלים לסיר מלא אוכל.
יש המון מאכלים תאילנדיים שדורשים קפיר ליים – ממרקי טום יאם ועד תבשילי קארי – אבל אני חושבת שמצאתי את המתכון הפשוט ביותר: בוטנים/קשיו מטוגנים עם צ'ילי, מלח וקפיר ליים. זה חטיף שמגישים בדרך כלל עם שתייה חריפה, אבל יש מצב שהוא ממכר לא פחות מאלכוהול.

בוטנים וקשיו עם קפיר ליים, צ'ילי ומלח

בוטנים וקשיו עם קפיר ליים, צ'ילי ומלח

שמן-צ'ילי

צ'ילי, אניס, שום, שאלוטס, ג'ינג'ר, קינמון, עלי דפנה

צ'ילי, אניס, שום, שאלוטס, ג'ינג'ר, קינמון, עלי דפנה

זה לא מתכון תאילנדי אבל המון תאים ממוצא סיני מחזיקים אותו במזווה באופן קבוע. הוא רב שימושי – אפשר להוסיף אותו למרקים, סלטים, אטריות, מנות מוקפצות, סנדוויצ'ים, ממרחים ומה לא, אז נראה לי הגיוני לחרוג מהכללים ולפרסם מתכון. הוא קל מאוד להכנה ויש סיכוי טוב שגם אתם תתאהבו בו.

אורז-חביתה עם קארי אדום

עוד חריגה מהכללים – זה מתכון צמחוני שמכיל ביצים וחלב אז אפילו לא אשים פה תמונה שלו, אבל אם אתם צמחונים, שווה מאוד לנסות.

קפה עם בננה

בשנים האחרונות קראתי המון על סצינת הקפה בצ'יאנג מאי, אז למרות שהפסקתי לשתות קפה לאחרונה, החלטתי לשבור את הצום בטיול קצר שערכתי לאחרונה בעיר הצפונית, וביקרתי בכמה מבתי הקפה האופנתיים. בכנות, זה לגמרי לא עשה לי את זה. העיצוב נוטה לכיוון התעשייתי – קירות בטון וצינורות על התקרה, האווירה קרירה עד אפאטית (וייב של האייטיז. מאוד לא אופייני לתאילנד), הבריסטות לא ידעו להסביר לי מה הם מוכרים. הקפה היה סביר (במקום אחד הוא היה די מזעזע) וייתכן שיש מקומות טובים בעיר שלא ביקרתי בהם, אבל לא יכולתי להשתחרר מההרגשה שזאת סצינה מומצאת.

בית הקפה Gateway בצ'יאנג מאי

בית הקפה Gateway בצ'יאנג מאי

התאים עברו שטיפת מוח די יסודית נגד קפה. הם מאמינים שזה יעשה להם התקף לב. לכן רובם שותים מקסימום כוס אחת ביום. מאיפה יבואו הלקוחות למיליוני בתי הקפה שנפתחו לאחרונה? אולי זה מסביר למה המקומות שהייתי בהם היו ריקים.
חזרתי מהטיול לעירי הנידחת טראט. למחרת יצאתי להליכת בוקר בפארק הכושר העירוני ונזכרתי שחובב קפה רציני התחיל להגיע לשם מדי יום בשש וחצי בבוקר. הוא מציב על המדרכה שולחן קטן, פורש עליו יותר מעשרה סוגי קפה איכותיים ומכין סלואו דריפ מקפה תאי צפוני, אתיופי, לאוטי (מלאוס), ברזילאי ועוד. השבוע הוא הוסיף גם שולחן ושני כיסאות ללקוחות.

איש הקפה של פארק הכושר בטראט

איש הקפה של פארק הכושר בטראט

הזמנתי כוס אתיופי וישבתי לשתות ולדבר קצת עם הבנאדם החמוד הזה. כשקמתי ללכת הוא רדף אחרי עם בננה והפציר בי לקחת אותה כי היא בונוס ללקוחות. זאת לא סצינה. לא היה אף היפסטר ברדיוס של מאות קילומטרים. אבל הפרובינציאלית שבי מעדיפה את זה ככה.

טבעונות צהובה

ראיתי די הרבה סרטונים של OTR (אוף דה רקורד) על תאילנד והאמת היא שקצת קשה לי איתם. היוצר והמגיש, אדם גוטצ'וק, הוא שף אמריקאי שפתח מסעדות בסין והגיע לתאילנד ב-2021. הגישה שלו מאוד סנסציונית והוא ממש מתעקש למצוא שערוריות ועימותים גם איפה שאין. אבל יאללה פסדר, הוא לא היחיד שעובד ככה. לפעמים נראה שמי שלא עובד כך פשוט נעלם.
בסרטון שלמטה הוא מבקר במקדש של כת בודהיסטית אזוטרית בתאילנד, סָנְטִי אָסוֹק, שאחד מעקרונותיה הוא טבעונות. נזירים מהזרם המרכזי בתאילנד אוכלים הכל, מתוך רצון לא לכפות על מי שנותן להם מזון לבשל משהו במיוחד בשבילם. בסָנְטִי אָסוֹק השיטה קצת אחרת: הם מגדלים ירקות אורגניים והחסידים מבשלים את האוכל לנזירים במקדש. הכותרת של OTR לווידאו על המקדש כוללת את הביטוי "כת ידועה לשמצה”.
המייסד של סנטי אסוק, סָאמָאנָה בּוֹדירָאק, פרש מהזרם המרכזי של הבודהיזם בשנות ה-70 כי רצה להקים מנזר שבו לא מעשנים (במנזרים הרגילים מותר לנזירים לעשן) ולא אוכלים מוצרים מן החי. באותן שנים המדינה היתה עסוקה עד מעל לראש ברדיפה אחר קומוניסטים, בגלל החשש שהם יחתרו תחת מוסד המלוכה. המייסד וחסידיו הואשמו בקומוניזם ובסופו של דבר נשפטו לכמה חודשי מאסר על לבישת בגדי נזירים בלי אישור ממוסדות הדת המרכזיים.
ביקור במקדש שלהם בשכונת בָּאנְג קָאפּי בבנגקוק שווה מאוד למתעניינים באוכל טבעוני. יש בו שוק אוכל ומסעדות עם עשרות סוגי תבשילים. יש להם מנזרים נוספים במדינה, שהגדול בהם נמצא בפרובינציית אֻובּוֹן רָצָ'טָאני שבצפון מזרח המדינה (איסאן).

חתולים > פילים

זוכרים שהתפלאתי כאן על חזרתם לאופנה של מכנסי הפילים? ובכן, מאז שמו לב לתופעה כל גופי התקשורת הגדולים בתאילנד והיא התנפחה עוד יותר. הבנתי שבטיקטוק אי אפשר לזוז מטר בלי לראות את ההדפסים האלה. עכשיו עוצבו גם מכנסי חתולים, וכבר עולות הצעות לעצב מכנסיים עם הדפס נפרד לכל פרובינציה במדינה. אם זה יקרה, בטראט לא יצטרכו לעצב שום דבר חדש, שכן החיה שמייצגת את הפרובינציה היא פיל.

צילום: khaosodenglish.com

צילום: khaosodenglish.com

זה הכל להפעם, להתראות בחודש הבא.

פוסטים קשורים

עדיין אין תגובות

כתובת טרקבק | RSS תגובות

השארת תגובות