מרץ 19 2009

גלנגל מונחים טבעוניים

גלנגל (Galangal), קרוב משפחה של הג'ינג'ר, הוא מתבליני הדגל של המטבח התאי ולמרבה הצער הוא מיובא לישראל רק בפורמטים מיובשים – פרוסות שורש או אבקה. בתאילנד הוא גדל בכל פינה ונחשב למאיץ של מערכת העיכול.

גלנגל טרי צעיר, מקולף

התאים משתמשים בתערובת של גלנגל טחון ומיץ ליים לטיפול בכאבי בטן (בהנחה שהחולה לא סובל מאולקוס, אחרת הלך עליו) ומאמינים שהוא מקל על קשיי נשימה. שורש הגלנגל (Hua Kaa) מזכיר את שורש הג'ינג'ר אבל טעמו מעודן יותר. התבשיל הכי מפורסם עם גלנגל הוא טום קאא (Tom kaa), מרק על בסיס חלב קוקוס, גלנגל ולמון גראס.

בגלנגל משתמשים גם להכנת משחות קארי וכתוספת לתבשילים רבים. צבעו לבנבן-צהבהב עם גוון ורוד חזק מבחוץ, והוא מוקף בטבעות בולטות. להבדיל מהג'ינג'ר, שנחתך בתאילנד לגפרורים אכילים, הגלנגל הוא שורש קשה יותר, וחותכים אותו לפרוסות שנועדו לתיבול בלבד.

שורש גלנגל לפני ניקוי וקילוף

גלנגל מיובש מאבד את רוב הארומה של הצמח. אם משתמשים באבקה כדאי להיזהר עם הכמויות. היא עשויה להיות ארומטית למדי.

שיח גלנגל

פוסטים קשורים

13 תגובות

13 תגובות לפוסט “גלנגל”

  1. אופירה בתאריך 30 אוק 2009 בשעה 15:42

    איפה בארץ, ניתן לקנות גלנגל?
    פעם קניתי בשוק הכרמל, בחנות של אסיאתיים.
    היום יש שם מוכר ישראלי, מרוסיה שמוכר גם תבלינים אסיאתיים.
    אבל לא גלנגל.
    גם לא בספייסס. לא בהדר יוסף.
    אולי בשניים האחרים?
    מזמן לא הייתי שם.

    אודה על תשובה
    שבת שלום
    אופירה

  2. עדי בתאריך 31 אוק 2009 בשעה 4:22

    אופירה – כאמור למעלה, אין גלנגל טרי בישראל. את הגרסה המיובשת מצאתי גם בחנויות מזרח מערב וגם במכולת תאילנדית ברח' גדרה בשוק הכרמל.

  3. פודהה בתאריך 14 אפר 2010 בשעה 17:50

    בשישי שעבר רכשתי גלנגל טרי וגם שורש כורכום בדוכן של "תקוע" בשוק האיכרים בתל אביב.

  4. עדי בתאריך 14 אפר 2010 בשעה 18:35

    ידיעה מרעישה למדי! לא ידעתי שהצליחו לגדל גלנגל בתקוע. נקווה שיגיע גם לחנויות ולשווקים מחוץ לשוק האיכרים.

  5. פודהה בתאריך 14 אפר 2010 בשעה 19:22

    אני לא משוכנע לחלוטין שזה מגודל באדמת הקודש, תקוע מייבאים ומשווקים גם פטריות ושאלוט מתוצרת חוץ…

  6. עדי בתאריך 14 אפר 2010 בשעה 20:26

    הממממ… נכון. אם כך, אשגה לי באשליות שהם התחילו לייבא בגלל "סאנוק".

  7. רועי בתאריך 09 ינו 2011 בשעה 12:05

    מידע חדש (לפחות עבורי): מצאתי גם בטיב טעם בקריית חיים גלנגל שלמים מיובשים (לא כמו השקיות של גלנגל פרוסות, שמוכרים במזרח-מערב).

    לידיעתכם.

    עדי, האם יש לך המלצות נוספות לגלנגל מלבד השימוש בטום קאא הטעים להפליא?

  8. צחי בתאריך 15 מרץ 2013 בשעה 13:20

    לתושבי השרון וגם מי שלא ומחפש, שורש גלנגל יבש אמנם, עלי קפיר, נצרי במבוק, פפאיה ירוקה, שורש כורכום טרי ועוד מרכיבים מהעולם ניתן למצוא ב״מרכז הפרי והירק״ בהוד השרון, יש להם משתמש בפייסבוק. מומלץ!!! וגם אם אין אז הם מזמינים/משיגים

  9. דוד בתאריך 02 מרץ 2017 בשעה 19:26

    >להבדיל מהג'ינג'ר, שנחתך בתאילנד לגפרורים אכילים, הגלנגל הוא שורש קשה יותר, וחותכים אותו לפרוסות שנועדו לתיבול בלבד

    לא בטוח שהבנתי: גלנגל לא אכיל ולכן אין צורך לחתוך אותו דק כמו ג'ינג'ר וחותכים אותו לפרוסות גסות רק בשביל אורמה ואיכשהו בסוף הבישול צריך לדוג אותו להוציא?!

  10. אלון בתאריך 30 ספט 2018 בשעה 13:50

    לא דגים אותו, משאירים אותו בצלחת.

  11. פריאל בתאריך 29 אוק 2018 בשעה 14:15

    אני גרה בשויץ פה מוכרים קפוא וגם את העלי ליים.
    לא מכירה את המתכון, אך מצאתי של טחון במיקסר אותו ואת עלי הליים, עם קוקוס לימון אבקת מרק טבעית סויה ושום , ולהוסיף לנודלס עם ירקות רגע לפני הסיום של הבישול. יצא טרומית למדי.

  12. עדי בתאריך 29 אוק 2018 בשעה 14:59

    פריאל – חוץ מהשורה הראשונה, לא הבנתי כמעט כלום ממה שכתבת (אוטוקורקט עובד שעות נוספות?). אשמח להסבר.

  13. רואי בתאריך 05 נוב 2018 בשעה 16:00

    יש פרוסות גלנגל טרי מוקפאות במזרח מערב ,וגם בחנויות האסיתיות בתחנה מרכזית החדשה. עולות בסביבות 15 ש"ח. וכן יש שם גרגירי פלפל ירוק טרי {פלפל שחור לפני היבוש} ממליץ לבקר שם

כתובת טרקבק | RSS תגובות

השארת תגובות