אוגוסט 09 2011

פאק צ'י פאראנג – העשב של השכן מונחים

מדור: מונחים

פאק צ'י פאראנג (Pak Chi Farang) הוא אחד מעשבי התיבול הנפוצים ביותר בתאילנד, שני בחשיבותו רק לכוסברה, כפי שמעיד עליו שמו: פאק צ'י זה כוסברה, ופאראנג זה "זר מערבי" (את ה-ר' מבטאים בדרך כלל כ-ל') – כלומר כוסברה של מערבים.

קצת לא ברור למה דווקא העשב הזה, שמקורו באיים הקריביים והוא נפוץ בעיקר שם ובאמריקה הלטינית, זכה לשם כזה, שמשייך אותו אוטומטית לאנשים לבנים ביבשות שבהן הוא אינו גדל כלל, כמו ארה"ב או אירופה, ולא לאזורים החומים-עד-שחורים של הקריביים ואמריקה הלטינית. תיאוריה אחת גורסת שהתאים חושבים שפאק צ'י פאלאנג הוא בעצם פטרוזיליה, שאינה גדלה בתאילנד, ומעטים התאים שראו אותה ויודעים עד כמה היא שונה מהפאק צ'י פאראנג.

פאק צ'י פאראנג

כך או כך, לעשב הזה יש קשר משפחתי הדוק לכוסברה, ומשפחת הגג שלו היא משפחת הפטרוזיליה. באנגלית הוא מכונה כוסברה ארוכה (Long coriander) או קולנטרו (culantro), ובלטינית שמו Eryngium foetidum.

פאק צ'י פאראנג הוא מרכיב חשוב במרקים כמו טום יאם וטום קאא, ובסלטי בשר תאיים כמו לארב ונאם טוק. כשמדובר במרקים ותבשילים, מוסיפים את העשב ממש בסוף הבישול. כשמדובר בסלטים פשוט קוצצים אותו ומוסיפים. במטבחים הקאריביים ובאמריקה הלטינית (בעיקר בפורטו ריקו) מוסיפים אותו טרי לרטבים קרים (Salsa). הצמח עשיר בסידן, ברזל, קרוטן וריבופלאבין, ויטמין A וויטמין C.

לארב מו. פאק צ'י פאראנג קצוץ בסלט וכתוספת בצד העליון של הצלחת

הכינוי "כוסברה ארוכה" דבק בצמח משום שרבים סבורים שטעמו מזכיר כוסברה (רק יותר חזק) אבל אישית, מעולם לא חשדתי שיש איזשהו קשר בין השניים. אם היו מצמידים לי אקדח לרקה ודורשים שאמצא תחליף ישראלי לפאק צ'י פאראנג הייתי בוחרת דווקא בפטרוזיליה ולא בכוסברה (ומבקשת סליחה מאחיי הבשלנים הפיוריסטים), כי המרקם הפריך והקשיח יחסית של הפטרוזיליה יותר דומה בעיני לעשב הזה מאשר עלי הכוסברה הרכים. אמנם זה חילול קודש רציני ונהוג (ובצדק) לבזות בשלנים שממליצים על כך, אבל פיקוח נפש (אקדח לרקה, כן?) דוחה פיוריזם.

טום קאא. פאק צ'י פאראנג בצד הרחוק של הקערה

אחד החסרונות של העשב הוא חיי מדף קצרצרים, וזאת כנראה הסיבה שהוא אינו מיוצא למדינות מחוץ לאזורים שבהם הוא גדל. יש לו קצוות מחודדים שיכולים לשרוט והפריחה שלו די דומה לקוץ. גם את הפרחים אפשר להוסיף לתבשילים, אם כי לא מומלץ לנסות ללעוס אותם. בשורשים משתמשים בעיקר לצרכים רפואיים, כמו ריפוי כאבי בטן, חום וסוכרת. שווה לנסות לגדל אותו בישראל, ויש סיכוי טוב שהוא ימצא חן גם בעיני אנשים שמתעבים כוסברה.

פוסטים קשורים

5 תגובות

5 תגובות לפוסט “פאק צ'י פאראנג – העשב של השכן”

  1. ברק בתאריך 19 מרץ 2016 בשעה 15:30

    היי עדי,
    מאז שעזבתי את המזרח אני רק חולם על הטעם של הצמח הזה ( כלכך אהבנו אותו שהיינו קונים אותו בשוק ופשוט אוכלים אותו ככה)
    האם את יודעת אם ניתן להשיגו בישראל כצמח / זרעים?
    ממחקר קטן הבנתי ששמו הוא כוסברה מקסיקנית/ כוסברה ארוכה, אך לא מצאתי היכן ניתן להשיגו.

    תודה,
    אלו שהספר שלך הוא התנך בשבילם.

  2. עדי בתאריך 19 מרץ 2016 בשעה 16:06

    ברק, אני לא חושבת שאפשר לקנות בישראל זרעים או שתילים של העשב הזה. ממליצה לך על הפוסט הזה, שעוסק בייבוא (או הבאת) זרעים לישראל.

  3. עדי בתאריך 19 מרץ 2016 בשעה 17:11

    וכמובן, תודה על המחמאות לספר. כזאת עוד לא קיבלתי.

  4. Chiara בתאריך 23 פבר 2021 בשעה 5:45

    Hi, i've been looking for culantro in israel, any idea where i can buy it in tlv? Thank you

  5. עדי בתאריך 23 פבר 2021 בשעה 6:54

    Chiara – לא יודעת אם מישהו מגדל/מוכר את העשב הזה. אולי כדאי לשאול את "עלה עלה".

כתובת טרקבק | RSS תגובות

השארת תגובות