ינואר 18 2012
פיוז'ן: מרק דלעת עם קפיר ליים
החלטתי לפרסם את המתכון הזה למרות שהוא אינו תאי-אותנטי מכמה סיבות: 1. רשימת החומרים שלו היא תאית לגמרי, כמו גם הטעם הסופי שלו. רק המרקם שונה 2. הוא מאוד טעים ומתאים לאירוח. 3. הוא הולך מצוין עם שמן קפיר ליים ועשוי לתת לכם רעיונות נוספים לשימוש בשמן.
במטבח התאי המסורתי לא תמצאו מרקים מוקרמים כאלה, ואם מבשלים דלעת במרק, זה יהיה עם חלב קוקוס מתוק וזו תהיה מנת קינוח. המתכון הזה, שהומצא על ידי טבחים מערביים, משלב את הטעמים התאיים עם שיטות הכנה מן המערב.
את הג'ינג'ר, הלמון גראס והשום כדאי לכתוש במכתש ועלי או במטחנת תבלינים. אם יש לכם רק בלנדר, מן הסתם תצטרכו לשים כמויות גדולות יותר כדי שהמכשיר יוכל לפעול. לחילופין, אפשר לפרוס את הלמון גראס והג'ינג'ר דק-דק ולטחון אותם בבלנדר רק אחרי הבישול. כמות משחת הקארי שבה תשתמשו תקבע את חריפות התבשיל. שימו כף אחת (או פחות) לחריפות מתונה, או 2 כפות לחריפות הארד-קור. מי שממש לא אוהב חריף יכול להחליף את משחת הקארי במשחת צ'ילי מתוקה. מי שלא אוהב חלב קוקוס יכול להחליף אותו בשמנת מתוקה (מדוללת במים) או בשמנת לבישול. צמחונים יכולים להחליף את רוטב הדגים במלח, ולוודא שרשימת החומרים שעל אריזת משחת הקארי אינה כוללת משחת שרימפס.
החומרים:
- חצי קילו דלעת
- 3 כפות שמן
- 2 גבעולי למון גראס (רק החלק הלבן), כתושים
- 2 כפות ג'ינג'ר כתוש
- 1 כף שום כתוש
- 1-2 כפות משחת קארי אדום מתוצרת תאילנד
- 400 מ"ל (1 פחית) חלב קוקוס (דליל)
- 1.5 כוסות מים (או מי הבישול של הדלעת)
- 5-6 כפות רוטב דגים (או מלח לפי הטעם)
- סוכר חום לפי הטעם
- 3-4 כפות מיץ ליים (או לימון)
- 5-6 עלי קפיר ליים יבשים, חתוכים דק, או 2-3 טיפות שמן קפיר ליים 5%
לקישוט:
- 6-7 בצלצלי שאלוטס (או בצל אחד) פרוסים דק ומטוגנים בשמן עמוק עד פריכות
ההכנה:
מקלפים את הדלעת וחותכים לקוביות.
מבשלים ב-2 כוסות מים עד שהיא מתרככת ומועכים למחית. שומרים את מי הבישול בצד, לדילול המרק בהמשך.
מחממים את השמן בסיר גדול. מוסיפים את השום, הלמון גראס והג'ינג'ר ומטגנים תוך ערבוב במשך כ-5 דקות.
מוסיפים את משחת הקארי ומערבבים היטב.
מטגנים כ-5 דקות תוך ערבוב מתמיד. אם משתמשים במשחת צ'ילי מתוקה כדאי להנמיך את האש ולטגן כמה שניות בלבד.
מוסיפים את מחית הדלעת ומערבבים היטב.
מוסיפים רוטב דגים ומערבבים.
מוסיפים את חלב הקוקוס ואת עלי הקפיר ליים (אם משתמשים בעלים ולא בשמן. את השמן מוסיפים מאוחר יותר), מערבבים ומבשלים 5-7 דקות.
מכבים את האש.
בשלב זה אפשר לסנן את המרק ולהעביר את החומרים שנשארו במסננת אל הבלנדר, ביחד עם מעט מנוזלי המרק. טוחנים למשחה חלקה, מחזירים אל המרק ומערבבים. אפשר גם לוותר על התהליך אם רוצים מרק במרקם גס יותר.
מחזירים את המרק לסיר ומוסיפים כוס וחצי ממי הבישול של הדלעת (או מים רגילים).
מרתיחים ומוסיפים סוכר חום.
מוסיפים מיץ ליים (או לימון), מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול.
מכבים את האש ומחכים כ-2 דקות.
מוסיפים את שמן הקפיר ליים ומערבבים היטב. טועמים ומוסיפים עוד אם יש צורך.
מגישים בקערות אישיות, מקושטות בשאלוטס המטוגנים.
הולך טוב עם תוספת קרוטונים.
איפה אפשר להשיג את השמן שלך בארץ? מה הסיכוי שהוא ימכר ב"מזרח מערב"?
נגיד – האינטרנט זה בארץ? אם כן, אז הנה, כאן. על השאלה השנייה אין לי תשובה כרגע.
מתכון מעולה!
עכשיו סיימתי 2.5 צלחות מהמרק והיה מ ע ו ל ה.
תודה.
בקשה: אפשר לייצר שמן למון גראס (כמו של הקפיר ליים – מדהים, אגב)? המרכיב הטרי פשוט לא נגיש כמעט (לפחות עבורי).
נמרוד – שמחה לשמוע שיצא טעים. בעניין הלמון גראס, לא רק שאפשר לייצר – כבר יוצר (מהחלק הלבן של הגבעולים בלבד) ויצא מצוין. אינשאללה בקרוב הוא יימכר ב-Thai Food Essentials
כיוון שהקצב בו אני אוכל הרבה יותר מהיר מקצב הצמיחה של עציץ הלמון גראס שלי אני שמח מאוד לשמוע על השמן החדש.
אני מחכה בסבלנות שהוא יתחיל להמכר…
אני מניח ששמן גלנגל זו כבר בקשה קצת יותר בעייתית… 🙂
שחף, אנחנו בעיצומם של הנסיונות עם שמן גלנגל, והבעיה היא שיוצא ממנו כל כך מעט שמן, שהמוצר הסופי מאוד יקר. אממה – טעים מאוד.
אם חסרים לך "שפני ניסיונות"…
(-:
היה שווה לחכות למשלוח שמן הקפיר ליים! בהשראתך אילתרתי והוספתי רצועות בשר שהקפצתי ואורז בצד – מעולה!