אפריל 09 2012
פאק קראצ'ד (מימוזת מים)
מראה אחד שתמיד מצליח להרשים אותי בשווקי האוכל בתאילנד הוא הערימות הענקיות של מין עשב פרוע, קשור ברצועות במבוק ארוכות, שמרסנות אותו ומונעות ממנו להכות שורש בדוכנים בזמן שהוא מחכה לקונים.
העשב הזה, שנקרא בתאית Pak Krached ובאנגלית Water Mimosa, הוא ירק פופולרי להקפצה בפני עצמו (כמו במתכון של פאק בונג בלהבות), או עם ביצה, עם אטריות, ולפעמים גם עם שרימפס. נהוג גם הוסיף אותו לתבשילי קארי כמו Kaeng Som (קארי חמוץ), ואם הוא ממש צעיר אפשר לאכול אותו גם ללא בישול.
כנראה שאני חתיכת עפיפון, כי למרות השם האנגלי המסגיר לקח לי שנים לקלוט שהעשב הזה הוא אחיה של המימוזה הביישנית, אחד הצמחים הכי חביבים עלי בעולם. בביקורי הראשון בתאילנד מצאתי את עצמי יום אחד באמצע מרבד של מימוזה ביישנית. כל צעד יצר גלים של תנועה בשדה, כשהצמחים מגיבים למגע רגלי בהתקפלות טוטאלית – מחזה מרהיב.
הקראצ'ד המיועד לאכילה הוא זן של מימוזה שגדל בתוך מים ואין בו הרבה מהעדינות שמאפיינת את המימוזה הביישנית, למרות שגם הוא ניחן באותה צורת תגובה. חוקרים מעריכים כי זוהי דרכו להתגונן מפני מזיקים. גבעולי הקראצ'ד השמנמנים מכוסים במין "פרווה" חומה. הכנת הצמח לבישול היא עבודה די קשה, ובסופה נשארים רק הגבעולים הדקים והעלים שמחוברים אליהם, כמו בתמונה:
הקראצ'ד נחשב לצמח פולשני שמשתלט על מאגרי מים, סותם תעלות ומדכא צמחים אחרים. בשל התכונות האלו, אפשר להניח שמשרד החקלאות בישראל לא יהיה מאוהדיו, מאותן סיבות (מוצדקות, יש לומר) שהוא מתנגד לנוכחותו של הפאק בונג (מורנינג גלורי). אם אתם מגיעים לתאילנד, זה ירק נפלא ששווה לטעום.
תגובות