אפריל 13 2009
קארי ירוק עם עוף
kaeng kiao wan gai
יש שתי שיטות לבשל קארי על בסיס חלב קוקוס. הדרך המסורתית דורשת קצת יותר זמן והתעסקות אבל היא הרבה יותר טעימה. היא גם אינה כוללת תוספת של שמן, כי משחת הקארי מיטגנת בשומן של חלב הקוקוס, לכן היא בריאה יותר.
החומרים ל-4 מנות:
- 250 גר' עוף, חתוך לפיסות בגודל ביס קטנטן
- 1 כוס חצילים תאילנדיים ירוקים חתוכים לרבעים, או אספרגוס חתוך למקטעים של 3-4 ס"מ, או פרוסות של גזעי ברוקולי, או פרחי ברוקולי
- חצי כוס שעועית ירוקה ארוכה חתוכה לפיסות באורך 3 ס"מ
- 1 פלפל ירוק בהיר מתוק ארוך, מגורען וחתוך לפרוסות
- 1 פלפל אדום ארוך חריף, חתוך לפרוסות אלכסוניות (אפשר לגרען כדי להפחית חריפות)
- 3-4 כפות משחת קארי ירוקה
- 1 כוס דחוסה עלי בזיליקום תאילנדי
- 4 כוסות חלב קוקוס
- 5-6 עלי קפיר-ליים טריים או קפואים (בלית ברירה השתמשו במיובשים)
- 4-5 כפות רוטב דגים
- 2 כפות סוכר (רצוי סוכר דקלים)
- 3 כפות רוטב סויה תאי בהיר
הכנה בדרך המסורתית
שופכים חצי מחלב הקוקוס לסיר ומצמצמים אותו על אש גבוהה תוך ערבוב מתמיד, עד שהשומן מתחיל להיפרד מהמוצקים (כ-10 דקות).
מוסיפים את משחת הקארי הירוקה ומערבבים היטב במשך 2-3 דקות.
מוסיפים את העוף וממשיכים לערבב עד שהוא משנה את צבעו.
מוסיפים עלי קפיר ליים, רוטב דגים, סוכר, רוטב סויה ומערבבים.
מוסיפים לסיר את שאר חלב הקוקוס.
מרתיחים וממשיכים לבשל על אש גבוהה במשך כ-5 דקות.
מוסיפים את הירקות הירוקים וממשיכים לבשל עוד כדקה.
מכבים את האש ומוסיפים את הצ'ילי האדום והבזיליקום.
השיטה המקוצרת
מטגנים ב-2 כפות שמן את משחת הקארי במשך 2-3 דקות.
מוסיפים את הבשר ומערבבים במשך כ-3 דקות.
מוסיפים את חלב הקוקוס והתבלינים ומרתיחים במשך כ-4 דקות.
מוסיפים את הירקות הירוקים ומבשלים כדקה נוספת.
מכבים את האש ומוסיפים את הפלפל החריף והבזיליקום.
שלום עדי,
כמויות חלב הקוקוס במתכון נראות לי מוגזמות או לא מתאימות למה שנמכר בארץ כחלב קוקוס. אבל יכול להיות שאני טועה. או שאולי המתכון מתאים ליותר מארבע מנות?
4 כוסות זה לפחות שתי פחיות חלב קוקוס ואלו שאני משיג הן באיזור ה 20% שומן. זה דומה ל-800מ"ל שמנת לבישול במתכון. עבר קצת זמן מהקארי הירוק האחרון שלי, אבל זה נראה לי קצת מוזר…
יש מתכון שעבדתי איתו (מקורס בישול של יום שגרם לי להתאהב לגמרי באוכל תאי, כזה שהוא לא פאד-תאי/פרייד-רייס), אני אנסה למצוא אותו ולהשוות.
בכול מקרה, תודה.
מחר נדע איך יצא 🙂
ניר – קרא שוב את ההוראות ותבין למה הכמיות לא מוגזמות: חלק מהחלב הופך לקרם סמיך. יש מתכוני קארי ירוק שבהם לא מבצעים את התהליך המסורתי של "טיגון" משחת הקארי בשומנים שנותרו מחלב הקוקוס, ובהם אפשר להניח שהכמויות קטנות יותר, אבל אם רוצים לעבוד לפי הכללים המסורתיים – זו הדרך. נסה ותבין את ההבדל בעצמך.
ניסיתי את המתכון והוא יצא מדהים. ניחוח תאילנדי אמיתי עמד במטבחי. מי שרוצה את הטעם האמיתי זה זה!! שום משחה בעולם לא תיתן עשירית מהטעם מכשעושים את זה לפי המתכון.
תודה רבה! זה מידע יקר מפז שלא הצלחתי להשיג בשום מקום אחר, ובגלל השוני של המטבח התאילנדי,לא היה לי סיכוי לנחש למרות שבמטבחים מוכרים זו משימה אפשרית.
תודה שוב. רוצו לעשות!! זה הדבר האמיתי!
יש לי שאלה – האם ב"חלב קוקוס" הכוונה לנוזל קוקוס בריכוז שומן נמוך, ל"שמנת קוקוס" שאכן הריכוז בה גבוהה הרבה יותר או למשהו שונה? אשמח לדעת בדיוק על איזה מוצר מדובר לדעתי מה שהיה נהוג לכנות כחלב קוקוס בעבר כיום נקרא נוזל קוקוס… תודה
יואב – היבואנים ממציאים כל מיני שמות מבלבלים. הכוונה (בכל מקום באתר שבו מוזכר חלב קוקוס) היא ל"נוזל קוקוס" או "מי קוקוס", ולא ל"קרם" או "שמנת".
תודה עדי כמה שאלות המשך –
ראשית, בדקתי היום לגבי אותו "נוזל קוקוס" או "מי קוקוס" ומסתבר שחלקם מגיעים ב-12% שומן ובחלק מן המוצרים יש כ-18% (בדומה למה שקיים ב"קרם קוקוס" למניהם). למה הכוונה במתכון?
שאלה נוספת לגבי תהליך הפרדת השומן מן המוצקים – האם לאחר ההפרדות הנ"ל יש לסלק את המוצקים או פשוט להשאירם לצד השמן שבו מטגנים את משחת הקארי?
ועוד שאלה – את האספרגוס/שעועית אני מבין שאת מוסיפה ממש בסוף אבל מה אם אני משתמש בחצילי אפונה (שהוא קשה ומר במיוחד) וחצילים תאילנדיים עגולים כמו במקור (שאת שניהם הצלחתי להשיג אגב כאן…)? באיזה שלב וכמה זמן הם צריכים להתבשל?
ושאלה אחרונה חביבה – לגבי העוף החתוך – באיזה חלק את משתמשת? בתאילנד בכל הקארי שטעמתי מסתובבות להן חתיכות עוף "בלתי מוגדרות" כולל חלקי עצם ועור (אין לי מושג איזה חלק של העוף אבל לדעתי אין יותר מדי אפליה 😉 על מה את ממליצה כשאת מתייחסת ל"עוף חתוך"
תודה מראש וסליחה על כמות השאלות…
יואב – תודה על בדיקת אחוזי השומן. זכורני שראיתי בישראל קרם קוקוס עם משהו בסביבות 70% שומן. הכמויות במתכון מתייחסות לחלב קוקוס עם 17% שומן, הנפוץ בתאילנד (ובישראל, השתמש בזה עם ה-18%). אבל העניין הזה פתוח לגמרי לאילתורים לפי מה שהצלחת להשיג, כל עוד אתה יודע לאיזו תוצאה (רמת הסמיכות הסופית של התבשיל) אתה שואף להגיע. למשל, אתה יכול לעשות את תהליך הצמצום של החלב עם קרם קוקוס סמיך (או "שמנת" או איך שהחליטו לקרוא לזה עכשיו) ולדלל בשלב השני עם חלב קוקוס מהסוג הדליל יותר (כלמר הפחות שמן), ותמיד אפשר גם להוסיף מים כדי להגיע לדרגת הסמיכות הרצויה בסוף הבישול. דרגה זו היא עניין של טעם אישי, אבל מה שחשוב זה התהליך: לטגן את משחת הקארי בחלב הקוקוס המצומצם ואחר כך לדלל. אם תהליך הצמצום ייעשה עם הקרם הוא כמובן יהיה מהיר יותר.
את המוצקים של חלב הקוקוס לא מוציאים החוצה, חלילה. מערבבים את המשחה עם כל מה שיש בסיר.
בעניין החצילים הקטנים – קודם כל אשמח לשמוע איפה מצאת כאלה. בתאילנד גם הם עוברים בישול קצר בלבד, אבל כמובן שזה נתון לשיקולך: אם אתה אוהב אותם קצת יותר רכים, בשל אותם כמה דקות נוספות.
השאלה על העוף ראויה לפוסט נפרד. בקצרה, התאים חותכים עוף דרך העצמות ולא מסביבן, וזה מעשיר את טעם התבשיל. הנה פוסט רלוונטי לנושא. אתה יכול להשתמש בכל חיתוך שנראה לך, ובלבד שהחתיכות יהיו קטנות (גודל ביס). זה יכול להיות רק חזה עוף, ואז הבשר יהיה קצת יותר יבש ולא תהיה עבודת פירוק בזמן האכילה.
תודה רבה. לגבי החצילים הקטנים – מצאתי אותם בדוכן בשוק הכרמל שמוכר ירקות תאילנדיים לא זוכר את הכתובת אבל אם פונים ימינה מרחוב הכרמל כחנות "מזרח-מערב" נמצאת מצד נמצא מצד שמאל וממשיכים לסמטה הבאה (עוד קצת מערבה), בסמטה הזאת פונים שמאלה וממשיכים ישר עד לדוכני הבשר למניהם כמאתיים מטר והחנות נמצאת בצד שמאל… לא בדיוק נ.צ. עבור ה-gps אבל למייטב זכרוני….
יצא מעולה! תודה
הכנו את העוף עם משחת קארי ירוק קנויה. לנו זה היה חריף מדי. אחרי שדיללנו את הרוטב בהרבה חלב קוקוס, יצא עדיין חריף אבל טעים.
תודה על המתכון.
רעיה – המשחות הקנויות נוטות להיות יותר חריפות מאשר ארומטיות, בעיקר אם נפתחו ושהו במקרר במשך כמה שבועות (או יותר). לתוצאה פחות כבדה ופחות משמינה אפשר גם לדלל את התבשיל במים ולא בחלב קוקוס.
הי רעיה,
מניסיוני, המשחות שמשווקת בארץ תחת המותג Taste of Asia הן לא מאוד חריפות וכן ארומטיות באופן יחסי כיוון שהן מכילות שמן (דבר ששום תאי לא יוסיף למשחה שלו, אבל שומר על הארומה מצוין, ללא חומרים משמרים). ורק להוסיף למה שעדי אמרה, מומלץ אפילו עוד יותר לדלל עם ציר, במקום מים.
אם יש לך ציר עוף רגיל (יתכן שאפילו מרק עוף מאבקה) אפשר להעשיר אותו בטיפה ג'ינג'ר, שום ומעט מעט כוכב אניס כדי לקרב אותו בטעמיו למקור. אבל גם כך זו דרך מצויינת לדלל.
דניאל
עדי שלום
אתמול הייתי בשוק הכרמל וקניתי כמה ירקות תאילנדיים מהבסטה התאילנדית וגם כמה מוצרים מ"מזרח ומערב".
קניתי "מורנינג גלורי" ,כבר הספקתי להכין אותו אתמול ויצא ממש טעים!
כמו כן, קניתי חצילים תאילנדים,שעועית וגם טופו.
השאלה שלי,בהתאם למתכון ה"מסורתי" של הקארי הירוק, באיזה שלב עליי להכניס כל אחד מהמרכיבים הנ"ל? את הטופו לטגן בצד לפני או פשוט להכניס אותו כמו שהוא והוא יתבשל כבר על ידי חלב הקוקוס?
מה לגבי החצילים והשעועית?
אשמח לעזרה
תודה
אבי
אבי – אם אתה מכין מתכון טבעוני הוסף את הטופו אחרי הדילול של חלב הקוקוס + משחת הקארי בחלב הנוסף – כשכל העסק רותח בעדינות. כשהחלב חוזר לרתיחה אחרי הטופו, הוסף את הירקות, בשל כמה דקות, הוסף בזיליקום ובתיאבון.
עדי תודה,
אתמול הכנתי את המנה עוד לפני שענית לשאלה שלי…
את הטופו באמת הוספתי מיד לאחר שהוספתי את החצי השני של חלב הקוקוס. כמו כן באותה נשימה הוספתי גם את החצילים התאילנדיים כי הנחתי שהם צריכים להתבשל (הם היו ממש קשים במצבם המקורי).
כך שגם הטופו וגם החצילים התבשלו לפחות 5-7 דקות.
המנה יצאה ממש טעימה (לפחות הרוטב).
הטופו – יצא במרקם טוב אך חלקו התפרק.
החצילים – יצאו קשים במקצת, כלומר היה צריך לבשל אותם עוד כדי שיהיו במידה התקינה (אני אוכל הרבה את המנה הזאת במסעדה פה בתל אביב והחצילים שם תמיד רכים).
מה את ממליצה לעשות כדי שהחצילים יהיו רכים יותר? הרי אי אפשר להוסיף אותם ממש בתחילת ההכנה…
תודה
אבי – אם הטופו התפרק אפשר להשתמש בסוג קשה יותר, או לערבב בעדינות רבה כדי להימנע משבירתו. לגבי החצילים, התשובה היא שבתאילנד אוכלים אותם חצי קשים, וכנראה שהחך הישראלי לא רגיל לזה, לכן מבשלים אותם עד רכות. לי למשל זה ממש צורם, אבל בוודאי שאין בעיה טכנית להכניס את החצילים אחרי שהוספת את חלב הקוקוס המדלל (לפני הטופו), לבשל לדרגת הרכות הרצויה לך ולהוסיף את הטופו איפשהו באמצע. עוד אופציה היא פשוט לחתוך את החצילים יותר קטן.
שלום,
האם ניתן להכין את המתכון עם בשר בקר?
אם כן, איזה בשר מומלץ?
ובאיזה שלב יש לשלב אותו בתבשיל?
תודה מראש!
תמר – בהחלט אפשרי וטעים מאוד להכין עם בקר. הטריק הוא לחתוך אותו לפרוסות דקות וקטנות ולבשל אותן בחלב קוקוס או במים (או בשילוב של חלב קוקוס ומים) עד שהן רכות לגמרי לפני שמשלבים אותן במנה. כשהן רכות מסננים אותן ואז מבצעים את התהליך המתואר במתכון לפי השיטה שבחרת. סוג הנתח לא מאוד עקרוני, כי ממילא מבשלים אותו מראש עד ריכוך. רק צריך להתאים את כמות הנוזלים שבה תבשלי את הבקר לסוג הנתח: לנתח קשה שדורש בישול ארוך תזדקקי ליותר נוזלים.
שלום ותודה עלך המתכונים הנהדרים! האם ניתן להכין עם דגים? על איזה דגים היית ממליצה? (אני מחפשת להכין קארי של ירקות +דגים)
תודה עידית
עידית – הנה גרסה של קארי ירוק עם דג מטוגן https://thai-food-blog.com/archives/4537. אפשר גם להכין את המתכון של העוף ולהחליף אותו בקוביות דג (רצוי ללא עצמות), אך להקפיד על בישול קצר יותר כדי שהדג לא יתפורר. סוג הדג לא עקרוני במיוחד. השתמשי במה שהצלחת להשיג, ועדיף שיהיה טרי. אם הוא קפוא צריך להפשיר אותו במקרר יום קודם.
היי עדי!
רציתי לשאול, האם כשמכינים קארי אדום (ממחית קארי קנויה של "מזרח ומערב") יש צורך לשנות את הכמויות?
האם הקארי האדום חריף יותר מהקארי הירוק ולכן יש צורך להשתמש בכמות קטנה יותר של מחית? אולי אפילו מחצית?
האם יש צורך לשנות את כמויות הסוכר חום/ רוטב דגים/ קרם קוקוס?
ואיזה ירקות משתלבים טוב עם הקארי האדום?
ברשותך, אם זה יתאפשר, אשמח אם תפרסמי מתכון או תתני טיפ, איך להכין אטריות אורז בקארי (לא משנה איזה) וחלב קוקס, לדוגמה, מה הכמויות הדרושות לחצי חבילת אטריות אורז?
לג'פניקה וג'ירף יש אטריות מאוד טעימות בסגנון, נראה לי שלא יהיה מסובך להגיע לתוצאה זהה.
ודבר אחרון, האם יש סיכוי שתפרסמי את המתכונים שלך בעמוד אחד כרשימה?
רשימת אינדקס של כל המתכונים כטקסט, בעמוד אחד.
אני חושבת שזה יקל מאוד את החיפוש באתר.
תודה רבה! ?I
גלית – באופן כללי משתמשים ב-3-4 כפות משחה (לא חשוב מאיזה צבע) להכנת 4-6 מנות. אם זה חריף מדי לטעמך, כמובן שאפשר להפחית (ראי פוסט על שימוש במשחות קארי בישראל) . זה לא מקרה שאין באתר מתכון ל"קארי אדום". יש לא מעט מתכונים שבהם משתמשים במשחת קארי אדומה ויש כמה כאלה גם באתר, אבל בתאילנד הם לא נקראים קארי אדום – לכל אחד יש שם אחר. למשחה האדומה (בניגוד לירוקה) יש הרבה שימושים, בין השאר במאכלים מטוגנים ובתבשילי קארי מוקפצים ללא חלב קוקוס. משום מה אנשים סבורים שקארי אדום מגישים תמיד עם חלב קוקוס, אולי בגלל שזה מה שגוגל אומר כשמחפשים Red curry. אז השאלה לגבי כמות חלב הקוקוס תלויה בסוג הקארי האדום שאת רוצה להכין. יש כאלה עם יותר ויש עם פחות.
כמויות רוטב הדגים והסוכר הן עניין של טעם אישי.
ירקות שמשתלבים טוב עם קארי אדום – שוב, השאלה איזה קארי אדום את מכינה. פה אוהבים את השילוב עם חצילים קטנים עגולים, שעועית ירוקה, צ'ילי גדול ירוק/אדום טרי, אננס, דלועים שונים, נצרי במבוק.
אחפש לך מתכון של קארי עם אטריות, אם כי לא יכולה להבטיח שהוא ייצא דומה למה שמגישים במסעדות שהזכרת.
יש רשימת מתכונים כאן: https://thai-food-blog.com/archives/category/recipes מקווה שזה יעזור קצת בחיפושים.
אלפי תודות, עדי!
אני מאוד מעריכה ומודה לך על העזרה והתשובות המפורטות, זה לא מובן מאליו ?
אם אני מכינה מנה קטנה, אני מניחה שבערך 2 כפות משחת קארי יספיקו לפחית אחת (400 מ"ל) של קרם קוקוס.
דרך אגב, האם במתכונים שלך, כשאת רושמת להשתמש בכוס חלב קוקוס, את מתכוונת לכוס מדידה סטנדרטית בנפח של 240 מ"ל, נכון?
אני חושבת לגוון ולהכין את הקארי האדום גם עם תוספת של פטריות/ גמבה/ רצועות דקיקות של קולורבי או קוביות דלעת/ בטטה, כפי שהמלצת.
פשוט בזמן האחרון הכנתי די הרבה קארי ירוק עם חצילים, שעועית ירוקה (לפעמים גם אפונה) ובזיליקום ורציתי לשנות מעט.
קרה לי דבר די מוזר, לאחר שהכנתי את הקארי הירוק, סגרתי היטב את השקית עם המשחה והכנסתי לשקית נוספת והחזרתי לקופסה ולמקרר, לאחר מספר ימים כשרציתי להכין עוד קארי, פתחתי את הקופסה וראיתי שהמון שמן פשוט יצא דרך השקיות (שהיו סגורות היטב) ותחתית הקופסה הייתה מלאה בשמן.
כשהכנתי את הקארי, טעמו היה שונה מהרגיל ופחות טוב.. אולי בגלל שהשמן/ ארומה יצאו מהמחית..
שוב פעם, אני מאוד מודה לך! ?
תענוג שיש אתר עם מתכונים מצויינים ואינפורמציה שמעשירה את הידע.
גלית – כן, כוס במתכונים זה 240 מ"ל.
לגבי הקארי הירוק – רוב היצרנים לא מוסיפים שמן למשחה, אבל יש כאלה שכן – בעיקר במשחות שמיוצאות מחוץ לתאילנד. אם היה שמן ונזל, ברור שהשקית לא באמת היתה אטומה.