יולי 24 2013

אלכימיה במטבח: זרעים שהופכים לג'לי טבעוני

במהלך העבודה על הספר סאנוק רציתי מאוד לצלם לפרק הקינוחים חטיף פופולרי שנקרא קאנום וון (Khanom woon. וון = ג'לי) – כוסיות פלסטיק קטנות עם ג'לי צבעוני מנוקד בשחור. נאמר לי שהשחורים הקטנטנים האלה הם זרעים של בזיליקום. קניתי כמה כוסיות ג'לי והתחלתי לצלם אבל לא חשוב מה עשיתי, בשום אופן לא הצלחתי לקבל תמונה ממוקדת של הזרעונים. בכל תאורה ובכל זווית שתהיה, הם נותרו מטושטשים. מהייאוש לקחתי כפית והפרדתי את אחד הזרעים כדי לבדוק אותו מקרוב, ואז הבחנתי שהוא (וכל אחיו, מן הסתם) מצופה במין קרום לבן שקוף שלא מאפשר צילום ממוקד שלו. הבנתי שהקרב הזה אבוד והשלמתי עם התוצאות (ראו תמונה).

Khanom woon – ג'לי עם זרעי בזיליקום

עברו כמה שנים ופגשתי חתול. לבן לגמרי עם עיניים כחולות, בן שמונה, סובל מעצירות קשה כבר שלוש שנים. כשהתבקשתי לשמור עליו במשך כמה ימים הבעלים הסבירו לי שהם מנסים לפתור את הבעיה בעזרת זרעי בזיליקום. עלי לקחת כפית של זרעים, לערבב עם כוס מים, לחכות קצת ואז לערבב את המים עם האוכל (הרטוב) של החתול.

זרעי בזיליקום לימוני

זה נשמע לי כמו רעיון נואל – חתולים לא מתים על דייסות נוזליות – אבל החתול אכל הכל בתיאבון כי אחרי כמה דקות המים עם הזרעים הפכו לג'לי סמיך מאוד, שהתערבב יפה עם האוכל שלו. בעקבות הניסוי הווטרינרי הזה הבנתי סוף סוף את החיבור בין כוסיות הג'לי לזרעי הבזיליקום. אמנם הג'לי בכוסיות מבוסס על אבקת ג'לטין עם צבעי מאכל, אבל גם הזרעים עצמם סופחים המון מים והופכים אותם לג'לי, כך שאפשר לחסוך באבקה (שיקול כלכלי חשוב בתאילנד) ולהשתמש במקומה בחומר הנחשב לבעל סגולות בריאותיות (מעורר תיאבון, משפר את הנשימה ואת מחזור הדם, מקרר את הגוף וכאמור, מקל על עצירות).

זרעי בזיליקום אחרי 20 דקות השריה

יש בעולם כ-65 זנים שונים של בזיליקום. הזן שבזרעיו משתמשים למאכל בתאילנד הוא הבזיליקום הלימוני (Bai Menglak),

בזיליקום לימוני, באי מנגלאק

עם ההתוודעות לתופעה המוזרה של זרעים שהופכים לג'לי (אגב, אותה תופעה מתרחשת גם עם חילבה) קלטתי שגם הנקודות השחורות שמקשטות סדרה שלמה של משקאות קלים וקינוחים שנמכרים בכל סניפי 7-11 בתאילנד הן אותם זרעים בדיוק. בדיקה בוויקיפדיה גילתה לי שהם גם מרכיב חשוב בפאלודה, משקה נפוץ במזרח התיכון אבל גם בהודו, סרי לנקה, פקיסטן ובורמה. במזרח התיכון מכינים אותו עם אטריות דקיקות ושקופות מעמילן המופק משורש של Arrowroot (לא מצאתי תרגום לעברית), אבל בהודו ושכנותיה יש גם גרסאות עם כדורי טפיוקה וזרעי בזיליקום.

6 תגובות

6 תגובות לפוסט “אלכימיה במטבח: זרעים שהופכים לג'לי”

  1. אידית בתאריך 29 יול 2013 בשעה 23:43

    אנחנו קראנו להם ביצי צפרדעים… חלב סויה חם ו״ביצי צפרדעים״ היה אחד הקינוחים המנחמים ואהובים עלי בלילות תאילנד בימים ההם… 🙂

  2. רן ג. בתאריך 13 אוג 2013 בשעה 14:30

    נראה יפה! האפקט של הזרעים שהופכים לג'לי מזכיר את זרעי הצ'יה מדרום אמריקה – מוסיפים להם מיץ ליים ומים ואחרי כמה דקות זה נהיה משקה אנרגיה טבעי.

  3. אלכס בתאריך 02 פבר 2014 בשעה 12:20

    אף פעם לא חשבתי שזרעים יכולים להפוך לג'לי כזה. מעניין.

  4. אופיר בתאריך 06 מרץ 2014 בשעה 12:24

    היכן ניתן להשיג זרעים כאלה???

  5. עדי בתאריך 06 מרץ 2014 בשעה 18:32

    אופיר – אני לא חושבת שמייבאים אותם לישראל. בתאילנד אפשר להשיג אותם בסופרמרקט או בדוכנים מוצרים יבשים בשוק.

  6. מור בתאריך 24 יונ 2014 בשעה 0:20

    האם אי אפשר פשוט לרכוש זרעי בזיליקום במשתלות בארץ? האם כל סוג של זרעי בזיליקום נהפך לדמוי ג'לי?

כתובת טרקבק | RSS תגובות

השארת תגובות