מרץ 25 2016
שמן ארומטי מעלי קפיר ליים
עלי קפיר ליים הם חלק חשוב מהמטבח האסיאתי, אבל בישראל אי אפשר להשיג אותם במצבם הטרי, בין השאר משום שהעץ אסור לגידול בארץ. למרבה הצער, העלים היבשים שנמכרים בחנויות האסיאתיות הם תחליף חסר טעם.
עלי הקפיר ליים, שמקורם בעץ ממשפחת ההדרים, הם מרכיב הכרחי באוכל תאי. הם מככבים בכמה מהמתכונים הפופולריים ביותר, כמו טום יאם וקארי ירוק, ובלעדיהם בלתי אפשרי לשחזר את הטעם האותנטי של הבישול התאי. השמן הארומטי המופק מהעלים משמר בצורה אופטימלית את הטעמים והריחות של העלה הטרי. ברוב המתכונים הכוללים עלי קפיר ליים ממילא לא אוכלים את העלה עצמו – הוא רק מוסיף מהארומה שלו לאוכל.
בישראל אפשר לקנות את השמן במזרח-מערב בשוק הכרמל או דרך האתר /ThaiFoodEssentials.com
הוראות שימוש וטיפים:
כדאי לשמור את השמן במקרר כי זה מעלה את אורך חייו משנה (במקום קריר וחשוך) לכמעט שנתיים (בקירור).
כדי להתאימו לצורכי בישול, שמן הקפיר ליים הטהור מדולל ב-95% שמן זרעי חמניות אורגני בכבישה קרה, שנבחר בזכות טעמו הניטרלי. גם אחרי הדילול מדובר במוצר מרוכז וחזק, וגם טיפה אחת יכולה להשפיע משמעותית על הטעם. היזהרו עם הכמויות!
התיבול בשמן הארומטי אינו דומה לתיבול עם תבלינים רגילים. כדי להגיע לתוצאה מושלמת כדאי לזכור כמה כללים בסיסיים:
* שמן ארומטי מתנדף בחום, לכן אם מוסיפים אותו לתבשיל חם כדאי לעשות זאת רק בגמר הבישול, ומומלץ לתת לתבשיל להתקרר מעט לפני הוספת השמן.
* טעמו של השמן יהיה בולט הרבה יותר במנות קרות, כמו סלטים, רטבים קרים או קוקטיילים.
* קביעת כמויות השמן שבהן משתמשים תלויה בשני גורמים: האם המנה חמה או קרה, ומה משקל האוכל שאליו מוסיפים את השמן. ברוב המקרים, טיפה אחת של השמן מספיקה לתיבול עדין של 250 גרם מזון לא חם. אם מוסיפים את השמן לתבשיל חם צריך להכפיל את הכמות. אם זו מנה מטוגנת, צריך לשלש אותה.
* תמיד כדאי לערבב היטב את השמן עם נוזלים אחרים לפני הוספתו לאוכל כדי להבטיח פיזור אחיד שלו במנה. אם מכינים מרק או תבשיל קארי, רצוי לערבב את השמן קודם בקערית עם כמה כפות של התבשיל. אם מכינים מנה קרה או מוקפצת, כדאי לערבב אותו עם נוזלים מהמנה או עם מעט מים לפני שמוסיפים אותו. אם משתמשים בשמן כתיבול לסלט, צריך לערבב את השמן עם הרוטב לפני שמערבבים עם הסלט. הערבוב עם הנוזלים צריך להיות יסודי, עד שלא רואים יותר את טיפות השמן.
שמן הקפיר ליים מתאים להכנת מגוון רחב של מאכלים – ממרקים דרך תבשילי קארי, מאכלים מאודים, סלטים, גלידות, משקאות קרים וקוקטיילים אלכוהוליים.
תגובות